Nu har vi gått igenom första veckan med de små glassarna och allt går bra här. Fräcka sköter de små på bästa sätt och hennes mage efter snittet ser väldigt bra ut och hon är inte det minsta besvärad när de små trampar på i mjölkbaren. Hon har gott om mat och vi får vara försiktiga så att vi inte matar på för mycket vilket kan innebära magknip för valparna eller mjölkstockning. Lite svårt att hitta rätt balans men det verkar som om det funkar bra.

Valparna är ena riktiga dunderklumpar! Viktigt är att man ser en stadig viktökning på valparna, det är ett gott tecken på att de är välmående. Önskvärt är att valpen någon gång under andra levnadsveckan ska ha fördubblat sin födelsevikt. I dag när vi vägde kunde vi konstatera att alla 4 redan fördubblat sin födelsevikt. Viktökning sker oftast i etapper och kommer att planas ut då de blir mera rörliga. Så till valpköparna – jag tror inte det blir små ponnys när de växer upp.

Lite fakta: Just nu befinner sig våra valpar i neonatala perioden, den perioden räknar man mellan 0-14 dagar. Till en början diar valpen 7-8 gånger om dagen. Tömningen av urin och avföring är helt och hållet reflexmässigt, den stimuleras av att modern slickar valpens mage och runt anus

Hon sväljer på så sätt alla uttömningar och bädden förblir ren. Hm… mysigt när Fräcka sen vill mysa med matten. Men hon sköter allt som hon ska vilket är det viktigaste. De aktiva perioderna är korta, de utgör 2 – 15 % av den totala tiden som upptas av diandet, resten av tiden sover valpen.

Två typer av sömn kan urskiljas:Den lugna korta sömnperioden, valpen ligger på sidan eller magen utan att röra sig eller skrika, ibland sträcker den på sig och gäspar.

Den aktiva långa sömnperioden upptar 90 % av den totala sömnen. Man hör ljud och observerar olika rörelser i ben och kropp, man kan också se små ryckningar eller dallringar i musklerna i ansikte och öron samt rörelser i ögonlocken.

Fräcka har från i dag tillbringat mer tid hos oss om än korta stunder. Men får väldigt bråttom till valprummet när någon av de små ger ifrån sig ljud. Hon kommer även upp i min 90 cm breda säng vissa stunder på natten, trångt och mysigt. Storasyster Tuffa står lite blygt utanför grinden till valprummet och beskådar de små. Hon är också väldigt intresserad av mamma Fräcka och tycker att hon luktar väldigt gott. Ojzan som varit med ett tag tar de hela med ro och tycker nog att det är skönt så länge de förblir i valprummet.

Dagen vikt på glassvalparna:

88:an, 1333 g

Piggelin, 1205 g

Nogger, 1085 g

Tip Top, 1128 g

Lilla piggelin sover tryggt hos mamma smiley

88:an ligger på tillväxt smiley

Små systrar, Nogger och Tip Top smiley

Vägning smiley
Nybäddat och skönt att somna om smiley

Vi hörs// Lena