Lite fakta om denna period som är mellan 21 dagar-3 månader:

Under socialiseringsperioden tar valpen kontakt med yttervärlden, den bygger också upp sociala relationer. Valpen får kunskap om sin egen art och det sociala livets regler. Kommunikation och regler lär den under hela socialisationen, men vid 7 veckor är lärotiden om egna arten avslutad.

Man observerar att mellan 3:e och 5:e veckan dras valpen till allt levande oavsett art.

Den lär sig känna igen olika arter på deras ”karaktäristika” (specifika beteenden för arten). 

Från 5 veckors ålder avtar intresset för arter som valpen inte förut mött. 

Från den åldern övergår detta minskade intresse t.o.m. i fruktan.

Vi drar härav slutsatsen att den gynnsammaste perioden att lära känna vänligt sinnade arter börjar vid 3:e veckan och går mot sitt slut från och med 6:e veckan.

Ätbeteende: Tiken ger fortfarande di, men allt oftare gör hon det stående. Hon är borta allt längre stunder. Valpen övergår gradvis från flytande föda till halvflytande föda, det händer att tikar stöter upp halvsmält föda till sina valpar från tre veckors ålder. Vid 5 till 6 veckors ålder äter valpen nästan som en vuxen hund.

Den får 3 mål om dagen, allt för hård föda har den svårt att tugga eftersom mjölktänderna är för spetsiga.  Den får nästan aldrig dia längre, avvänjningen sker vanligen vid 7 veckors ålder. För övrigt lapar valpen vatten och mjölk som den vuxna hunden. Valpen växer fort, vid 7 veckors ålder väger den ca: 10 gånger födelsevikten.

Uttömningsvanor:   I början av socialiseringsperioden har valpen uttömningar överallt, från 5:e veckan går den regelbundet ur bädden för detta. 

Vid 6 – 7 veckors ålder går valpen och söker spår av tidigare uttömningar, innan den tömmer sig. Man observerar att den alltid återvänder till samma platser. 

Han och honvalpar intar nästan samma ställning vid tömningen, först flera månader senare lyfter hanen på benet för att urinera. 

Rörelsemönster:  Vid 4 – 5 veckors ålder går valpen ännu lite osäkert, den springer tar sig över hinder. Vid 6 – 7 veckors ålder är myeliniseringen avslutad, olika hållningsreflexer fungerar, man kan säga att koordinationen nästan är jämförbar med den vuxna hundens. 

Vakentillstånd och sömn:  Vid 4 – 5 veckors ålder är valpen vaken mer än 65 % av tiden.  Rytmen börjar likna den vuxna hundens. Aktiva perioder avbryts av korta sömnperioder, då sover valparna I stort sett alltid i en hög i bädden. 

Vid 6 – 7 veckor kommer de att sova ensamma och utanför bädden.

Våra små glassar har sedan i måndags fått flytta ut i köket på dagtid. För att komma ut i köket måste de passera tunneln som går från valprummet ut till köket. Lite trevande och några helomvändningar blev det på premiärturen ut till köket men det tog inte allt för lång tid. De verkligen stortrivs med att svansa runt benen på oss i köket och är minder nöjda när kvällen kommer och de blir insläppta i valprummet igen. Men efter en stunds tumult somnar de gott efter dagens äventyr. 

Friheten i köket brukar bli startskottet för tidiga mornar. När de vaknar är de inte alls nöjda med att befinna sig bakom skivan till valprummet som hindrar dem från att komma ut därifrån. I morse var det väsen redan före kl 4. Minder lustigt då jag jobbar tidigt och vet att väckarklockan går i gång 05,15. Fräcka var inte heller så noga med att gå upp just då men vi stapplade oss upp och gick in till de skrikande små terroristerna. Lite di och gosande gjorde susen och alla utom jag somnade om gott. Jag passade på att byta lite pissedränkta tidningar och fick en go morgonstund innan det var dags att bege sig till jobbet.

Nu sitter jag i köket och glassarna sussar gott och laddar om batterierna för en ny morgondag. Golvet är svabbat och nytvättade mattor är på plats och doften av grummes grönsåpa känns fräscht. I morgon är jag ledig och kennelpappan är nästan klar med valphagen och fint väder är utlovat. Så i morgon hoppas vi på lite utomhusvistelse. Kan det bli så mycket bättre?

Väl övervakad måltid

Efter maten är biabädden go

Foppatoffeln fortfarande i livet

Är detta utgången till valphagen tro?

Vi hörs// Lena