Veckan har gått i flygande fart och glassarna har tillbringat en massa tid utomhus i valphagen. Vi kan inte vara annat än nöjda med vädret som i stort sett varit bra hela veckan. Lite regn har det varit vid nåt tillfälle men det har inte hindrat de små liven från att busa utomhus. Då har det förstås inte varit ute längre stunder och när de kommit in har det smakat extra gott med lite varm majsvälling innan de kurat ihop sig här i köket och somnat gott.

För mig har det varit jobb på dagtid denna vecka så kennelpappan har skött första skiftet här hemma. Jag har lyckats smyga i väg vid 6 tiden på morgonen utan att väcka upp övriga inneboende. Runt 7 på morgonen tycker 4 små att det är färdigt när det gäller nattsömnen då är det full rulle här. Frukost till de fyrbenta och städ i valprummet innan det blir dags för kennelpappans frukost. Så ordspråket folk först och fä sen gäller inte här! 

När jag kommer hem och går på andra skiftet här brukar det vara dags för eftermiddagsmat och sen bus i valphagen. Vi har också haft besök några av dagarna och det har blitt nya möten för glassarna. Sista målet mat brukar serveras vid 20 tiden och sen tar det ungefär en timma innan lugnet lägrat sig och köket är nysvabbat och dagens sista tvätt är upphängd.

I dag fyller glassarna 7 veckor och det har vi firat med valptest som görs nån gång mellan 7 – 8 veckors ålder. De olika momenten som testas är ”isolering” i okänt rum. Där tittar vi på valpens nyfikenhet och tar tiden på när det första gnället kommer, när gnället sen går över i skrik kommer en för valparna okänd människa in. Då ser vi hur valpen tar kontakt med den okända människan och hur viljan är att följa och samarbeta. När de byggt en relation tar människan, i det här fallet Lars-Anders fram en liten boll och visar. Vi kollar hur lång tid det tar för valpen att skapa intresse för bollen och hur den sen griper, hämtar och apporterar tillbaka. Detta upprepas minst 3 gånger. Reaktion för främmande föremål testas, i detta fall en fotboll. Där ser vi på hur lång tid det tar på sig att gå fram och hur de sen hanterar det hela när bollen kommer i rullning. Vi tittar också på social konkurrens och kamp med föremål/trasa i snöre hur valpen leker, biter, griper. Efter det här kollar vi reaktion på ljud, 2 metallföremål slås ihop ett par gånger sen får valpen leka igen med trasan i snöret. 

Glassarna fungerade som vi tänkt. Lite olika tid tog de på sig att undersöka rummet. Samtliga blev överförtjusta när L-A kom in i rummet och följde glatt den okända människan. Apporteringen med liten boll utförde alla 4 minst 3 gånger. Kampleken var häftig, lite olika hur snabbt de kom i gång men samtliga drog och höll emot. Ljudet var inget som bekom någon av dem. 

Sammanfattningsvis såg vi idag 4 små valpar som är väldigt sociala och som gärna leker. Sen vet vi med facit i hand att inte alltid valptesten säger allt men det är i alla fall väldigt intressant att göra. 

I morgon väntar utflykt med bilåkning och miljöträning på okänd mark. Det blir spännande! Kommer rapport och bilder från utflykten nästa vecka. 

Intressant med gammal tvättmaskinstrumma

Galler som vippar är också kul

Höst i valphagen

Vi vill inte gå in!

Vi hörs// Lena